Bitumen dakbedekking


Een plat dak is veel kwetsbaarder dan een pannendak. Een bitumen dakbedekking zal, afhankelijk van de soort 15 tot 25 jaar meegaan, mits regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd.

Dakdekkersbedrijf Anatefka komt gratis uw bitumen dak inspecteren.

Verschillende types bitumen dakbedekking
De dakrol bestaat uit een binnenlaag (inlage) met aan beide zijden een laag bitumen. Zowel inlage als bitumen kunnen van verschillende kwaliteit zijn. Zo zijn er dakrollen van geblazen bitumen met een kern van polyestervlies. De toevoeging ‘geblazen’ slaat op het productieproces. Tijdens de fabricage wordt warme lucht door de bitumen geblazen waardoor een elastischer product ontstaat. Er zijn ook dakrollen met een kern van geweven polyestermat met deklagen van gemodificeerde bitumen. Zo is er de atactisch polypropyleen (APP) bitumen dakrol die aangeduid wordt met de ‘gumrol’.

Daarnaast is de styreen-butadieen-styreen (SBS) dakrol. Deze rol is meestal te herkennen aan de term ‘Flex’. Bitumen is niet UV bestendig en dient daarom met grind of leislag beschermd te worden tegen zonnestralen. De veel gebruikte gumrollen (APP) zijn echter wel UV-bestendig. Grofweg worden de hiervoor beschreven materialen steeds gecombineerd tot een drietal types:

bullet1 rollen met een wapening en aan twee zijden een deklaag;

bullet1 rollen met een wapening met aan een zijde een deklaag en aan de andere zijde een deklaag afgestrooid met leislag of fijn grind;

bullet1 rollen als 1. en 2. maar dan extra voorzien met extra coating (MEC), een makkelijk smeltbare laag waardoor de rollen met behulp van een brander geplakt kunnen worden.

Dakranden slijten het snelst
Opstaande dakranden hebben meer te lijden van weer en wind dan de vlakliggende dakbedekking. De schutlaag van leislag verweert (verdwijnt) en de UV-stralingveroorzaakt ontbinding van het bitumineuze materiaal. Regen spoelt het ontbonden materiaal weg, waardoor nieuw bitumineus materiaal het oxidatieproces ingaat. Daarom wordt geadviseerd om regelmatig uw dak te laten controleren. Bij vroegtijdige ontdekking van zwakke plekken kan er simpelweg met goedkope oplossingen worden gewerkt. Nieuwe randen branden bijvoorbeeld. Laat men deze zwakke plekken echter begaan zal het niet lang duren voordat het water naar binnen komt en de onderliggende dakconstructie gaat rotten.

Gratis inspectie bitumen dakbedekking

Anatefka dakrenovatie en onderhoud biedt gratis inspectie van uw dak aan en kan desgewenst met u een onderhoudsplan voor uw daken opstellen. Lees HIER meer over een onderhoudscontract of vraag hier een vrijblijvende offerte aan.